SANATI ANLAMAK: Batı Sanatı Tarihi
Sanat Eleştirisi nedir? Akademik köklere mi, gazetecilik içgüdülerine mi dayanmalıdır? Türkiye’de ve dünyada sanat yazımı ve eleştirisi hangi noktada? Bir sanat yapıtına, bir sergiye nasıl bakılmalı, değerlendirirken neler göz önünde bulundurulmalı? Olumsuz eleştirideki tavrın başladığı ve bittiği yer neresidir? Hangi mecraya nasıl bir yazma pratiği gerekir?
CerModern bünyesinde başlayacak olan SANAT ELEŞTİRİSİ VE YAZIMI ATÖLYESİ, farklı eleştirmenlerin eleştiriye bakışından, eleştiri yazımı metotlarına; sanat içgüdümüze ve yukarıda değinilen sorulara uzanan tartışmalar çerçevesinde sergi ziyaretleri, konuklar ve yazma pratikleriyle gerçekleşecek.
Dört haftalık bir süreci kapsayan atölye programının 2. haftasında konuk olarak katılacak sanatçılarla söyleşiler gerçekleştirilecek ve yapılacak sergi ziyaretinde her katılımcı, yazacağı sergi/sanatçı/eseri belirleyecek; 3. haftada kısa sunumlar ve metinlerin yapılandırılmasına geçilecek; 4. haftada ise metinler değerlendirilecek ve geribildirimler yapılacak.
Her hafta üç saat sürecek olan atölye çalışmasında 10 dakikalık tek bir mola verilecek.
1.Hafta: ‘Sanat Eleştirisi’ içinde ‘eleştiri’ kelimesi geçtiği için bir parça ürkütücü çokça da iddialı gelir, ilk hafta ‘sanat eleştirisi’ daha da doğrusu ‘eleştiri’ üzerine tartışıp, ‘sanat yazarlığı’ ile arasındaki nüansa eğileceğiz. Öte yandan bir eleştirinin yazımına dair metodlar ve fikirler üzerine konuştuktan sonra sıra-dışı bir örnek üzerine tek paragraflık ‘eleştiri’ yazma denemesi yapacak ve katılımcılarla değerlendireceğiz.
2.Hafta: Atölyenin ilk 1 saatlik bölümüne bir sanatçı konuk edecek, sorular soracak ve sanatçı bakış açısını örneklendirmeye çalışacağız. Diğer iki saatte yazım kısmına odaklanacak; eleştiride hikâye anlatımını nasıl kullanabileceğimizi, nasıl daha okunur ve anlaşılır bir metin oluşturabileceğimizi konuşacak ve katılımcıların sonraki hafta bahsetmek ve üzerine yazmak istedikleri sergileri seçeceğiz.
3.Hafta: Atölye öncesi gezilen sergilerin ya da seçilen işlerin kısa sunumlarının yapılmasının ardından hangi mecra için nasıl bir yazma pratiği gerektiğini, editörlük müdahalesi gerektiren konuları konuşup yazıların yapısını kurgulayacağız.
4.Hafta: Katılımcıların metinlerini okuyacak, ekip olarak değerlendirecek ve olumlu olumsuz değerlendirmelerinizi tıpkı eleştiri metnini hazırladığımız gibi ele alacağız.
Atölye Eğitmeni
Ayşegül Tabak
Atölye Yürütücüsü
Ayrıntılı bilgi ve kayıt için:
selim.akgul@cermodern.org
0 (312) 310 00 00 / 136
Atölye Tarihleri
18 Mart - 8 Nisan 2018
Her Pazar 14:00-17:00
Atölye Yürütücüsü
Ayşegül Tabak
Son kayıt tarihi: 16 Mart 2018
Atölye katılım bedeli:
250 TL + KDV
hakkımızda
üyelik
hizmetler
iletişim
sergiler
etkinlikler
söyleşi
film gösterimi
konser
tiyatro
Kasım
Pzt
Sal
Çar
Per
Cum
Cmt
Paz
20
1
2
3
25
11
12
21
22
23
24
13
14
15
16
17
18
19
26
27
28
29
30
31
Cerçocuk Atölyeleri
Cerçocuk Atölyeleri
Cerçocuk Atölyeleri
Cerçocuk Atölyeleri
Cerçocuk Atölyeleri
Cerçocuk Atölyeleri
Cerçocuk Atölyeleri
Tiyatro: Zorba
Tiyatro: Caligula
Tiyatro: Piraye
Tiyatro: Frida
Tiyatro: Kırmızı Başlıklı Kız Çocuk Oyunu
Tiyatro: Bir İdam Mahkumunun Son Günü
Tiyatro: Muhteris Sukunet
Tiyatro: İvan İlyiç'in Ölümü
Tiyatro: Bir Alafranga Muhabbet
Atölye:
Bir Film Nasıl Okunur Atölyesi
Tiyatro: Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Tiyatro: Kaktüslü Adam
Tiyatro: Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu
Tiyatro: Kırmızı Başlıklı Kız Çocuk Oyunu
Tiyatro: Zorla İspanyol
Tiyatro: Morgue Sokağı Cinayeti
Tiyatro: Dava
Tiyatro: Son Feci Bisiklet
Tiyatro: Frida
Immersive Yoga
Tiyatro: Angara Gazinosu Müzikli Kabare
Tiyatro: Angara Gazinosu Müzikli Kabare
Tiyatro: Zorla İspanyol
4
5
6
7
8
9
10
ziyaret
CerBlog
TR I
EN